Jaja bardzo często goszczą na naszych stołach. Można podawać je na różne sposoby. Przywykliśmy do jaj nadziewanych, past jajecznych i sałatek z dodatkiem jajek. A co powiesz na jaja wędzone? I to w domowych warunkach? Mamy dla Ciebie bardzo prosty przepis na wędzone jaja. Ich łagodny, dymny smak, nieco przypominający oscypek urozmaici niemal każdy posiłek, nie tylko wielkanocny. Wszystko, czego potrzebujesz do ich przygotowania to wędzarnia balkonowa i trochę przypraw. Zaczynamy?
Przepis na wędzone jaja
Przygotowanie:
Jaja ugotuj na twardo i obierz. Przygotuj kompozycję przypraw według własnego upodobania np. super ostrą z nuta ziołową. Następnie posyp nimi jajka. Wędzenie może odbyć się również bez użycia przypraw. Jaja umieść w wędzarni i wędź na ciepło w temperaturze 35-50°C przez ok. 40 minut, aż do uzyskania złotawobrązowej barwy. Do procesu wędzenia szczególnie polecamy użyć zrębków ze śliwy. Tak przygotowane wędzone jajka doskonale smakują same z solą, cudownie komponują się z sałatką z dodatkiem oliwek, sera feta, pomidora, ogórka i odrobiną oliwy chili.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!